Ilyen volt a V4 Future Sports Festival!

Március 23 és 25 között a BOK csarnokban rendezték Magyarország eddigi legnagyobb e-sport rendezvényét, ez történt azon a hétvégén.

Egy bő héttel ezelőtt a BOK csarnok és a V4 Future Sports Festival megnyitotta a kapuit a közönség előtt, hogy elhozza hazánk valaha volt legnagyobb e-sport rendezvényét. A látogatókat különféle programok várták. Az A csarnokban a Counter-Strike: Global Offensive és a League of Legends bajnokságát lehetett figyelmmel követni. A C csarnokban a FIFA, illetve a Clash Royale párbajok zajlottak. A B csarnok adott helyett a gaming shownak, ahol a vendégek, új játékokat próbálhattak ki, találkozhattak kedvenc videósaikkal illetve figyelemmel kísérhették a Cosplay versenyt is. Végül de nem utolsó sorban, a Körcsarnok adott helyett a hagyományos értelemben vett sportoknak. Persze azért itt is közel volt minden a gaming világhoz, hiszen a legnépszerűbb 'produkciók' a lasertag harcok és a Teqball voltak. De lássuk mi történt a különböző játékokban.

Counter-Strike: Global Offensive

A csapatok három BO2-es mérkőzéssel indították a versenyt, ahol az első két helyezés jutott tovább a rájátszásra. Két helyszínen zajlottak a küzdelmek: az Esports Arénában, ahol a közönség előtt, fantasztikus hangulatban játszhatták a mérkőzéseket, ezzel párhuzamosan pedig az Off Stage-ben küzdöttek az értékes pontokért a másik csoport ötösei. 

A jóval esélyesebb HR-rel szemben kétszer is alulmaradt a GameAgents csapat, azonban a Cseh DarkTigers-szel szemben szépíteni tudtak. Ezután jött a legnagyobb kihívás, a FaZe, ahol derekasan helyt állt a magyar, gyönyörű játékkal. A másik csoportban, a mousesports magabiztosan menetelt, egyetlen meccsen kaptak csak ki, ahol Virtus.pro vett revansot rajtuk az előző, 16:1-es megaláztatás után. A VP-n most sem látszott a korábbi világklasszis forma, azonban az eXtatus és a csúfos mouz vereségen kívül hozták a kötelezőt. Így alakult ki a következő végeredmény:

Ezek után a csapatok kaptak egy nap pihenőt, hogy azután vasárnap a bejutott négy csapat mérkőzzön meg a rájátszásban. A nap meglepetése már az első mérkőzésen megszületett, hiszen a Virtus.Pro csapata viszonylag könnyeden verte meg a világelső FaZe Clan csapatát, sima 2-0 arányban. Ezután következett a másik elődöntő, ahol a HellRaisers csapat vette fel a harcot a mousesports gárdájával. Itt is jött a papírforma, hiszen a mouse egy 2-0 után ment tovább, de a játék képe azért szorosabb volt, itt voltak izgalmak bőven.

Ezek után, este jöhetett a döntő, ahol VP és a mouse esett egymásnak és azt lehet mondani, hogy egy olyan párbajt láthattunk, ami méltóképpen zárta le a fesztivált. A Mirage-on a mouse, míg a Cobblestone-on a VP dominált és döntőként jöhetett a Train. Itt hol az egyik, hol a másik csapat volt előnyben. A döntő során érezhető volt, hogy a közönség a lengyel csapatnak szorít, de ez sem volt elég arra, hogy 14-10 állás után a VP befejezze a meccset, a mousesports megfordította az állást és ők álhattak a képzeletbeli dobogó felső fokára.

League of Legends

Március 24-én a reggeli órákban elindult a V4 Future Sports Festival League of Legends napja, ahova összesen négy csapat kvalifikálta magát a négy résztvevő országból. Csehországot és Szlovákiát az eSuba és a Team XD képviselte, Lengyelországot az Illuminar Gaming, míg hazánkat a Rift Esports.

Két Bo3 formájában zajlottak az elődöntők, melyen a párosítások a következők voltak: a magyar Rift Esports-ot a lengyel Illuminar Gaming várta, míg a Team XD az eSuba-val csapott össze.

Először a két cseh, illetve szlovák gárda vágott neki a megmérettetésnek. Itt viszonylag kiegyenlített mérkőzéseket vártunk és az első nagyjából ezt is hozta. Eleinte mindkét csapat esélyes volt a győzelemre, de ahogy telt az idő, a eSuba egyre jobban átvette a vezetést, hiába csinált olykor bravúros megmozdulásokat az XD midesen Azirral. Szemmel láthatóan megtört a lendület az XD oldalán, mivel a második meccsen már jóval kevesebb ellenállást tanúsítottak és az eSuba könnyedén átgázolt rajtuk.

A döntőben tehát az eSuba az Illuminarral találkozott, a többség itt is a lengyeleket várta esélyesként. Ennél nagyobbat nem is hibázhattak volna, mivel az eSuba nagyon felszívta magát a döntőre. Meggyőző módon olyan gyorsan hoztak el két győzelmet a Bo5-ös döntőben, hogy sem az Illuminar, sem a nézők nem tudtak erre felkészülni. A harmadik alkalommal azért megvédte a becsületét a lengyel gárda és egy viszonylag szoros meccsen ugyan, de bezsebeltek egy győzelmet, 2-1. Az utolsó mindent eldöntő mérkőzés, melyet az eSuba nyert, igazi döntőbe illő, gigászok harca volt. Nagyjából 60 percen keresztül küzdöttek egymással. Volt itt minden, csapatharc csapatharc hátán, Baron lopás, rengeteg ász, és végül az Illuminar Nexusa, amit egyáltalán nem adtak könnyen.

Ezt követte a magyar-lengyel összecsapás, ahol az Illuminar Gaming volt az egyértelmű esélyes. Az első mérkőzésen egész jól indult a Rift Esports, de nem volt kellő erő bennük ahhoz, hogy befejezzék időben a meccset, az Illuminar jobban skálázódó összeállítása pedig 25-30 perc után egyszerűen átvette az uralmat, Woolite, az LCS-t is megjárt játékos a hátán cipelte csapatát. Hasonlóan zajlott itt is a második mérkőzés, a lengyelek "csapdát" állítottak már a választás során, amire a Rift sajnos rá is kapott. Így erős helyzeti előnnyel mehettek neki a második meccsnek, és itt már egy egyoldalú győzelemmel zárták a szériát.

FIFA

A PS4 A csoport küzdelmeivel kezdődött, amit Riptorek nagyon magabiztosan nyert meg, ugyanis egyetlen mérkőzésen sem maradt alul, sőt még nyolc gólt is tudott rúgni T9Laky ellen. Az PS4 A csoport második továbbjutója Emerickson lett, három győzelmmel, két döntetlennel és kettő vereséggel. A PS4 B csoportja is hasonlóan izgalmas volt, ugyanis a kettő továbbjutásra esélyes játékos, Gogetinho és Milosz magabiztosan ment tovább a negyeddöntőbe, így meg is lett az első magyar, aki sikeresen vette az első akadályt. 

Az XBOX A csoportban nagyon szoros lett az első nap eredménye, ugyanis a második hely és harmadik hely között mindössze csak 1 pont különbség volt. El Polakot a verseny egyik nagy esélyesének tartják, viszont a magyar Gabinho nem sokkal maradt le a csoportelsőségről. Az XBOX B csoport igazából csak két emberről szólt, a magyar Molnargaboról és a lengyel Koniu_94-ről. Mind a ketten négyszer tudtak győzni, viszont a végső győzelmre is nagy eséllyel pályázó Molnargabo legrosszabb eredménye két döntetlen lett, így ő a csoportelső. 

A második nap meglepetése pedig a magyar Gabinho lett. A magyar srác az XBOX divízió A csoportjából a második helyen jutott tovább, 3 győzelemmel és 3 vereséggel. Ezt követően a verseny nagy esélyesével, a szintén magyar Molnargaboval találkozott a negyeddöntőben.

Itt is tudott újat előhúzni a tarsolyából Gabinho, ugyanis kellő magabiztosággal felülkerekedett honfitársán. Az elődöntőben azzal az El Polakoval találkozott, akivel korábban már a csoportkörben összecsapott. Sikerült visszavágnia ellenfelének, ugyanis 4-3-as összesítéssel jutott be a konzol döntőbe. Itt újra Molnargaboval találta szembe magát, aki az alsóágról kvalifikált az XBOX döntőjébe. Elképesztően játszott ezen a mérkőzésen is Gabinho és most is letudta győzni Molnargabo-t és ezzel a győzelemmel nem csak a nagydöntőbe jutott be, hanem a FeWC kvalifikációjának a rájátszásába is bekerült. Az ellenfele a csoportkör óta veretlen Riptorek volt.

A döntőt kettő konzolon játszották, először XBOX-on, majd utána PS4-en mérték össze tudásokat a felek. Gabinhonak kedvezett az első mérkőzés, ugyanis az ő konzolján játszottak, viszont ez a meccs elején nem nagyon érződött. Riptorek korán megszerezte a vezetést, viszont Gabinho nem tört össze és visszajött a meccsbe. Olyannyira jól jött ki a magyar fiúnak lépés, hogy még a meccset is sikerült megfordítania és az első menetet 4-3-ra tudta megnyerni. Ezután a PS4-es mérkőzés következett, ahol a lengyel játékos játszhatott otthonosabban. Ez viszont egyáltalán nem látszódott és ezen a konzolon is Gabinho játszott jobban, majd végül 4-2-re tudott nyerni. 

Clash Royale

Vasárnap már a mobilos játékok szerelmeseinek kedvezett, hiszen itt a Clash Royale került a középpontba. A négy V4-es ország legjobb játékosai feszültek egymásnak. A bajnokság formátuma dupla kieséses rendszer volt, ami annyit jelent, ha valaki kikap, akkor van még esélye, hogy a vigaszágon újra bizonyítson.

Már az első fordulóban érdekesen alakultak a dolgok, hiszen az első körben a magyar a játékosok egyből egymásra találtak és egy mini nemzeti döntővel kezdték a napot. Ebből a a párbajból Patrikingx került ki győztesen és ez neki olyan löketet adott, hogy végigverte a mezőnyt és a győztes ág döntőjéig menetelt. Itt kikapott lengyel Worbelektől, aki szintén nagyon magabiztosan tört előre.

 

A vigaszágon Wrobelek honfitársa, Bloody Dave sikeresen vette az akadályokat és nagyon gyorsan eljutott odáig, hogy kialakult egy másik mini nemzeti döntő, hiszen az utolsó párharc a két lengyel játékos között zajlott. Itt pedig már szó sem volt a szoros meccsekről, hiszen folyamatosan ment az adok-kapok. A győzelemhez mind az öt kört le kellett játszani és végül Wrobelek volt az, akinek az utolsó párbaj jobban sikerült, ő lett a V4 Future Sports Festival Clash Royale bajnoka.

 

 Cosplay verseny

A B csarnok egyik legnagyobb attrakciója a Cosplay bajnokság volt. A V4 országok legjobb maszkmesterei, sminkesei, varrói egyszemélyben jöttek el Budapestre, hogy bemutassák alkotásukat. A verseny kitétele az volt, hogy valamilyen játék karakterét kellett megszemélyesíteniük, de ezen kívül nem volt megkötés. A tét pedig nem volt kevesebb, mint fél millió forint, amit a szakértő zsűri a legjobbak között osztot szét. De úgy gondolom, szavak helyett beszéljenek a képek a versenyről.

 Illetve íme a helyezettek és persze a közönségkedvenc.

 

 

Legolvasottabb hírek

    RSS hírek